La Fundació Universitària Sant Joan, amb el suport de la Diputació de Tarragona, ha dut a terme una instal·lació solar fotovoltaica de 14,76 KW per autoconsum sobre la coberta de la Residència Universitària Sant Joan de Reus. Amb la intenció d’adaptar-nos a les necessitats energètiques actuals, l’aprofitament del sol i fer del nostre edifici un espai més eficient energèticament hem procedit a la instal·lació de plaques solars sobre la coberta de la Residència. Aquesta instal·lació ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Tarragona que, en el pressupost de l’exercici 2021, va consignar la quantitat de 12.000,00€ a l’aplicació pressupostària 2021-1200-172-78058-01, per la Fundació Universitària Sant Joan, per la instal·lació de plaques solars.

El primer dia ens hem menjat un gelat a la plaça ja que encara fa calor

Ja hem arrencat el curs 2019-2020, aquest any la majoria dels estudiants són de medicina, tot i que també hi ha residents de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV i d’altres estudis de Ciències de la Salut com fisioteràpia i nutrició.

Com que alguns dels residents són de fora de Catalunya o la Comunitat Valenciana (Illes Canàries, Andalusia, País Basc, Madrid, Castella, Aragó…) aquesta setmana hem tornat a fer el curs de català.

Us deixem enllaç al nostre facebook amb la resta d’imatges del curs

Us deixem un article publicat al diari de Tarragona on parlen de les opcions d’habitatge a Reus i en concret de la nostra Residència d’estudiants universitaris:

La Residència Universitària Sant Joan cubre durante la semana las comidas.  FOTO: alba mariné.

La Residència Universitària Sant Joan cubre durante la semana las comidas. FOTO: alba mariné.

Per Cristina Valls

La proximidad al centro educativo y el precio son las variables más importantes en las que se fijan los estudiantes universitarios a la hora de buscar una vivienda temporal adecuada a su situación y necesidades. No es tarea fácil. Aun así, una de las opciones más completas y por las que se decantan muchos jóvenes son las residencias. En la capital del Baix Camp hay media docena, todas ellas muy céntricas. También ofrece muchas ventajas una bolsa de la vivienda. Según Xavier Martínez, responsable de la gestión diaria de la Borsa d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) «es importante que exista un sistema, en este caso gratuito, que facilite la investigación de un alojamiento de alquiler a los estudiantes de la URV». 

«La oferta de pisos y habitaciones  ha de incluir precio, ubicación, número de habitaciones libres y servicios. La información más específica posible y si viene amparada por el centro es mucho más segura», concreta.  «Me vine de Alicante a Reus para estudiar Medicina y llevo desde septiembre en la Residència Universitària Sant Joan. Es la primera vez que salgo de casa y está siendo una buena experiencia», explica Carme Riquelme García. Al menos en el primer año de estudio, la joven estudiante ha querido aprovechar las ventajas que ofrece una residencia de estudiantes. «De lunes a viernes tenemos la comida cubierta y los fines de semana, el desayuno. Eso ayuda mucho. Aunque también podemos utilizar la cocina y hacernos lo que queramos», destaca.

Para ella, lo positivo de vivir allí, a parte de los servicios, es que «te juntas con gente de tu misma edad e intereses». «Somos como una pequeña familia. En navidad, por ejemplo, montamos una cena e hicimos cagar el tió. La residencia también es céntrica y tengo la estación de tren muy cerca», detalla. Lo que sí tiene claro es que de cara al año quiere ampliar la experiencia: «Buscaré un piso para compartir con unas amigas que hice aquí».

Por su parte, Òscar Dueso se encuentra en la misma residencia desde julio de 2018. Es de Lleida, estudia segundo de bachillerato y vino a la ciudad a jugar a futbol fichado por el CF Reus Deportiu. Así pues y por contrato, le entraba dicha residencia. «La experiencia de conocer Reus está siendo muy bonita. Su gente es muy agradable y el grado de autonomía que tengo es muy alto. Además, hay mucha libertad dentro de la residencia», acota Dueso. Se quedará allí hasta el final de la temporada. «En una residencia haces nuevos amigos y ahorras mucho tiempo al no hacer la comida. Todo está muy cerca y disfrutas de gente muy diferente que estudia Medicina, Aviación y Nutrición. Aprendes mucho», concluye Dueso.

Los precios en la residencia a pensión completa ascienden a los 583 al mes en el caso de habitación doble y 790 al mes si es individual. «Este año, tenemos 26 jóvenes en la residencia de un total de 40 plazas. Siempre nos mantenemos en los mismos números tras una trayectoria que se remonta al año 1996, y con convenio con la URV. También nos implicamos para que los integrantes conozcan la ciudad con actividades como una ruta del Modernismo», dice el gerente de la Fundación Privada Sant Joan, Jacob Dalmau. 

La gran mayoría son autóctonos de Catalunya y del Estado. Internet es la principal fuente por la que se encuentra la residencia y está por encima de la recomendación.  

La Fundació Privada Universitària Sant Joan col·labora amb el programa de contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del programa de garantia juvenil. La Fundació es va sumar a la contractació en pràctiques promoguda pel Fons Social Europeu, el Servicio Público de Empleo Estatal i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

soc_1l
logotipo_de_la_generalitat_de_catalunya-svg
sepe
ue
fse_amb_lema
logotip_iniciativaocupacioj

El secretari d’Universitats i Recerca inaugura el curs de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, acte que patrocina la Fundació Universitària Sant Joan.

Lliurament dels premis Sant Lluc

Com cada any i coincidint amb la inauguració del curs s’han lliurat els premis Sant Lluc als millors treballs de fi de grau i de recerca.

La Fundació Privada Universitària Sant Joan ha fet entrega dels dos  premis als treballs de grau de Nutrició Humana i Dietètica, que han estat per Mar Gargallo i per Maria de la Serra Basora i Núria Lladó. També s’han lliurat els dos premis de fi de grau en Medicina, un per Oscar Alfami i Cristina Aljama i l’altre per Raül Sánchez. El premi Dr. Rodrigo Miralles de recerca en Fisioteràpia atorgat per la família Miralles ha estat pel treball de Laura Menés i Sergio Pedraza i, finalment, el premi al millor treball de fi de grau de Fisioteràpia que lliura la Fundació STS  ha anat a parar a Laia Claverias.

El passat 9 d’octubre es va fer l’entrega de premis als residents amb millor expedient acadèmic del curs anterior. L’acte es va iniciar amb un sopar amb els residents del curs 17/18 i els del curs actual. En acabar el sopar es van entregar els diplomes als tres millors estudiants del curs anterior, enguany de diferents estudis: de Nutrició i dietètica, de Medicina i de pilot comercial (CESDA). Aquests reconeixements tenen la voluntat de premiar l’esforç dels estudiants.

Laura Felipo, alumna de Nutrició, premiada amb 300€
Inés Oliveira, alumna de medicina, premiada amb 300€
Laia Castells, alumna de CESDA, premiada amb 300€

La resta de fotografies del sopar les podeu trobar a la nostra pàgina de facebook.

Ja hem arrencat el curs 18/19, aquest any a la residència hi ha estudiants d’aviació (CESDA), econòmiques, fisioteràpia, medicina i nutrició, tots de la URV.

Com que molts dels estudiants universitaris no són catalans tornem a oferir el curs gratuït de català durant tres tardes ara que el curs acaba de començar. Els alumnes de la Universitat Rovira i Virgili han vist que el català és fàcil i que com que és una llengua llatina té moltes similituds amb el castellà.

Al nostre facebook hi trobareu la resta d’imatges del curs.

PREMIS FPSJ 2017-2018

La Fundació Privada Sant Joan neix l’any 1996 amb l’objectiu d’acollir estudiants universitaris en un espai de convivència i de creixement personal al centre de Reus, la Residència Universitària Sant Joan. El 2016 la Fundació celebra els seus 20 anys d’existència i ho fa donant un pas endavant en el suport a la formació creant els premis Fundació Universitària Sant Joan.

Tercera edició dels premis Fundació Universitària Sant Joan

La Fundació Privada Sant Joan atorga tres premis als tres residents de la Residència Universitària Sant Joan amb els millors expedients acadèmics del curs que estiguin realitzant estudis en alguna de les facultats de la Universitat Rovira i Virgili a Reus.

Característiques dels premis:

Tots els residents poden optar als premis. S’atorgaran els premis als tres millors expedients del curs. Per optar-hi cal presentar còpia i original dels expedients acadèmics d’aquest curs. Un cop comparats els resultats informarem als tres millors alumnes del curs que han estat premiats.

Per obtenir la beca és imprescindible seguir estudiant a la Universitat Rovira i Virgili el curs següent. Un cop presentat original i còpia de la matrícula es procedirà a fer ingrés bancari del premi al compte indicat.

Dotació econòmica dels premis:

La dotació econòmica de cadascun dels tres premis és de 300€

El passat 12 de desembre vam celebrar el Nadal amb un sopar especial i seguidament vam fer cagar el tió. Al nostre Facebook hi trobareu algunes fotografies més.

La lliçó inaugural del curs 2017-18 de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, “La medicina catalana en el primer terç del segle XX”, que va fer el professor emèrit de Medicina de la Universitat de Barcelona Miquel Bruguera, va servir per repassar les fites més importants d’aquest àmbit a Catalunya: la modificació dels patrons d’assistència sanitària, l’aparició de les especialitats mèdiques i quirúrgiques, la creació de les primeres mútues i dels primers centres de recerca biomèdica, la consolidació d’escoles mèdiques i la introducció del català com a llengua de comunicació científica.

Bruguera va explicar als estudiants i professorat de la Facultat que “la responsabilitat dels metges que estem en exercici és passar el relleu a les noves generacions inculcant-los el desig d’adquirir la millor formació possible, que els permetrà ser útils a la societat i ser feliços exercint la professió de metge”. Bruguera també va destacar el paper de les facultats de Medicina en la recuperació del nivell d’excel·lència que aquesta disciplina havia assolit al primer terç del segle XX a Catalunya, abans que es veiés truncada per la Guerra Civil.

Va ser durant aquell període de principis del segle XX quan va exercir el doctor Alexandre Frias a la ciutat de Reus, on aquest 2017 se celebra l’Any Frias i on el metge va aconseguir reduir la taxa de mortalitat infantil, més que en qualsevol altre indret de l’Estat. La facultat va acollir al mes de juny una exposició itinerant sobre la seva figura.

Durant la inauguració del curs es van lliurar els premis Sant Lluc als treballs de fi de grau i de fi de màster, que atorga la Fundació Privada Universitària Sant Joan de Reus als ensenyaments de Nutrició Humana i Dietètica i Medicina amb un import de 1.500€.